دانشنامه ناریا
دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
تاریخ امروز:
نوشته ها:
درباره ناریا:
در صورتی که مطلب مورد نظر خود را در ناریا پیدا نکردید از جستجوگر سایت برای یافتن آن تلاش کنید.



پهن کردن هفت سین، یکی از سنت های شیرین ما ایرانیان است. بانوی ایرانی تلاش می کند تا هفت سینی زیباتر و متفاوت تر از همیشه پهن نماید و با جمع کردن اعضای خانواده گرداگرد آن، لحظاتی شیرین و ماندگار برای خود و عزیزانش رقم بزند و علاوه بر این ذوق و سلیقه خود را هم نشان دهد.

یکی از اجزای اصلی هفت سین، که از مدت ها قبل از پهن کردن هفت سینباید به فکر آن بود، سبزه است. خانم های خوش سلیقه سلزه هفت سین را با انواع تخم ها و دانه ها سبز می کنند و سفره خود را با آن زیبا می سازند. گندم، عدس، ماش، تخم کدو حلوایی و … همه و همه انواع متنفاوتی از سبزه ها را ایجاد می کنند که هریک در نوع خود بسیار زیبا و دوست داشتنی هستند.

اما یکی از جالب ترین و در عین حال خاص ترین سبزه ها، سبزه تخم شربتی یا تخم ریحان است.

این سبزه به دلیل حالت لزج و چسبنده ای که دارد، به راحتی قابلیت شکل گرفتن با ظرف های مختلف را دارد، به همین دلیل در انواع بسیار متفاوتی می توانید این سبزه را برای عید سبز نمایید. علاوه بر این سبزه تخم شربتی زودتر از همه تخم های دیگر سبز می شود، پس اگر هنوز سبزه ای نگذاشته اید دست به کار شوید و یک سبزه تخم شربتی زیبا سبز کنید.

با آموزش سبزه تخم شربتی همراه ما باشید.

کاشت بزه تخم شربتی

دانه تخم شربتی دارای رنگ خاکستری، قهوه ای، سیاه و سفید می باشد. برای کاشت یه سبزه ساده تخم شربتی شما به ۲ قاشق چای خوری تخم شربتی نیاز خواهید داشت. می توانید تخم شربتی را همراه با بذرهای دیگر مانند شبدر یا کنجد یا ارزن بکارید تا سبزه ای ترکیبی و زیبا داشته باشید.

خیس نمودن بذر

دو قاشق تخم شربتی و یک چهارم فنجان آب را درون ظرفی بریزید و خوب هم بزنید و صبر کنید تا ۲۴ ساعت بگذرد و آنها به حالت ژله ای دربیایند. پس از گذشت زمان ۲۴ ساعت خواهید دید که جوانه هایی بسیار کوچک رشد کرده است.

ظرف مناسب کاشت بذر

بعد از اینکه بر روی تخم شربتی جوانه هایی را مشاهده کردید، آنها را روی یک دستمال نخی مرطوب ریخته و داخل ظرفی درب دار و تیره رنگ و در جای تاریک و گرم بگذارید. پس از ۳ روز جوانه ها را به ظرف مورد نظر منتقل کنید. شکل ظرف برای تهیه سبزه تخم شربتی به سلیقه شما بستگی دارد.

میزان نور

همانطور که گفتیم تخم شربتی تا زمانی که درون پارچه قرار دارد باید در جای تاریک و گرم قرار بگیرید اما بعد از انتقال به ظرف اصلی می توانید ظرف را در جایی قرار دهید که نور خورشید به صورت مستقیم به آن بخورد. توجه داشته باشید هنگام قرار دادن سبزه تخم شربتی در آفتاب ظرف را ۱۸۰ درجه بچرخانید تا هر دو سمت از آفتاب تغذیه کند.

آب دادن به سبزه تخم شربتی

در زمانی که تخم شربتی درون پارچه قرار دارد، شما باید مرتب دستمال را با اسپری نرم دار کنید. مقدار آبی که تخم شربتی نیاز دارد، باید به میزان کافی باشد و از کم یا زیاد دادن آب پرهیز کنید.

پس از گذشت ۷ روز سبزه تخم شربتی زیبای شما آماده شده است.

سبزه تخم شربتی را چه زمانی بکاریم؟

بهتر است نه روز مانده به عید نوروز سبزه تخم شربتی بکارید، سبزه تخم شربتی به زمانی بین ۷ تا ۹ روز نیاز دارد تا به یک سبزه پر و زیبا تبدیل شود.

روش کاشت سبزه تخم شربتی ترکیبی

در بالا روش کاشت تخم شربتی ساده را آموزش دادیم، برای کاشت سبزه تخم شربتی ترکیبی می توانید به روش زیر عمل کنید.

مواد مورد نیاز

  • ۱ قاشق غذاخوری شبدر یا کنجد یا ارزن
  • ۲ قاشق چای خوری تخم شربتی
  • یک چهارم فنجان آب

طرز تهیه

  1. بذر شبدر یا… را با تخم شربتی مخلوط کنید و بذرها را خوب بشویید تا تمیز شوند.
  2. ترکیب بذرها را در ظرفی ریخته و به آن آب بیافزایید و اجازه دهید به مدت ۸ ساعت در آب خیس بخورند.
  3. پس از گذشت این مدت بذرها را آبکشی کنید و در ظرفی در دار بریزید.
  4. در ظرف را با یک پارچه توری ببندید تا هوا در ظرف گردش پیدا کند.
  5. ظرف را در جای تاریک قرار دهید.
  6. چند ساعت یک بار آن ها را بررسی کنید و اگر لازم بود آب بدهید.
  7. بعد از گذشت ۳ تا ۴ روز که بذرها شروع به جوانه زن می کنند، آنها را در ظرف اصلی بریزید.
  8. در روش دیگر می توانید بر روی زمینه دلخواه تخم شربتی خیس خورده را و روی آن بذر شبدر بریزید.
  9. ظرف مورد نظر و مکانی پر نور انتقال دهید.
  10. به جای بذر شبدر می توانید از کنجد و یا ارزن هم استفاده کنید.

تاریخچه ی کاشتن سبزه:

کاشتن سبزه عید به صورت نمادین و شگون، از روزگاران کهن، در همه خانه ها و در بین همهً خانواده ها مرسوم است. آخرین ماه سال یعنی اسفند زمان کاشتن سبزه عید می باشد.

در ایران کهن بـیست و پنج روز پیش از نوروز در میدان شهر دوازده ستون از خشت خام بر پا می شد، بر ستونی گندم، برستونی جو و به ترتیب، برنج، باقلا، کاجیله ، ارزن، ذرت، لوبـیا، نخود، کنجد، عدس و ماش میکاشتـند و در ششمین روز فروردین، با سرود و ترنم و شادی، این سبزه ها را می کندند و برای فرخندگی به هر سو می پراکندند .

امروز، در همهً خانه ها رسم است که ده روز یا دو هفته پیش از نوروز، در ظرف های کوچک و بزرگ، کاسه، بشقاب و کوزه ، دانه هایی چون گندم، عدس، ماش و … می کارند و موقع سال تحویل آن را به نشانه طراوت و سرسبزی و سر زندگی بر سر سفره هفت سین می گذارند.

در برخی از شهرهای آذربایجان، سومین چهارشنبه به خیس کردن و کاشتن گندم و عدس برای سبزه های نوروزی اختصاص دارد. این سبزه ها را در خانواده ها تا روز سیزده نگه داشته، و در این روز زمانی که برای ” سیزده بدر ” از خانه بـیرون می روند، در آب روان می اندازند.

نکاتی برای تهیه سبزه عید

استفاده از ظروف سفالی و چینی نسبت به ظروف پلاستیکی نتیجه بهتری خواهد داشت.

هر قدر قطر بستر کمتر باشد عمر سبزه بیشتر می شود.

آبی که در طی مراحل کشت سبزه عید استفاده می کنید آب ولرم باشد.

اگر در محیط گرم و خشک زندگی می کنید تا مرحله ای که جوانه ها هنوز به یک سانت نرسیده اند از پارچه مرطوب استفاده کنید.

مریلا قاسم نژاد در ۲۵ - اسف - ۱۴۰۰

نوشته های همسو

  • No related posts found

پاسخ دادن