دانشنامه ناریا
شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
تاریخ امروز:
نوشته ها:
درباره ناریا:
در صورتی که مطلب مورد نظر خود را در ناریا پیدا نکردید از جستجوگر سایت برای یافتن آن تلاش کنید.



ماهی یکی از بهترین منابع پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین D است. خوردن ماهی به عنوان یکی از غذاهای سالم و مفید برای سلامتی بسیار پراهمیت است. در ادامه به بررسی خواص خوردن ماهی می‌پردازیم.

۱. حفظ سلامت قلب

مصرف ماهی به دلیل حضور اسیدهای چرب امگا ۳، به عنوان یکی از بهترین روش‌های پیشگیری از بیماری‌های قلبی-عروقی شناخته شده است. این اسیدهای چرب باعث کاهش فشار خون، کاهش سطح کلسترول و تری‌گلیسرید خون می‌شوند و در نتیجه باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی می‌شوند.

۲. تقویت سلامت مغز

اسیدهای چرب امگا ۳ که در ماهی وجود دارند، به عنوان یکی از مهمترین عوامل در تقویت سلامت مغز شناخته شده‌اند. این اسیدها باعث افزایش حجم مغز، بهبود عملکرد مغزی، کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و پارکینسون می‌شوند.

۳. کاهش التهابات

اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهی، باعث کاهش التهابات در بدن می‌شوند. التهابات می‌توانند باعث بروز بیماری‌های مختلف شوند و مصرف ماهی به عنوان یک روش پیشگیری از بروز این بیماری‌ها شناخته شده است.

۴. تقویت بینایی

ماهی حاوی ویتامین D و اسیدهای چرب امگا ۳ است که به عنوان یکی از عوامل تقویت بینایی شناخته شده‌اند. ویتامین D باعث بهبود سلامت چشم و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های چشمی می‌شود.

۵. کاهش ریسک ابتلا به سرطان

اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهی، باعث کاهش ریسک ابتلا به برخی از بیماری‌های سرطانی می‌شوند. همچنین، ویتامین D حاوی ماهی باعث کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماری‌های سرطانی مانند سرطان پستان، روده و پروستات می‌شود.

۶. تقویت سلامت استخوان

ویتامین D حاوی ماهی، باعث تقویت استخوان و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های استخوانی مانند اوستئوپروزیس می‌شود.

۷. بهبود سلامت پوست

اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهی، باعث بهبود سلامت پوست و کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماری‌های پوستی مانند آکنه می‌شوند.

در نتیجه، خوردن ماهی به عنوان یکی از بهترین روش‌های حفظ سلامت بدن و پیشگیری از بیماری‌های مختلف شناخته شده است. برای بهره‌مندی از خواص ماهی، بهتر است هفته‌ای حداقل دو بار ماهی را در رژیم غذایی خود قرار دهید.

قلیه ماهی

قلیه ماهی یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه جنوب کشورمان است که به خاطر طعم خوبش در سراسر کشور فراگیر شده است. این غذای خوشمزه با گوشت ماهی ، سبزیجات و ادویه های جنوبی طبخ می شود و از معروف ترین غذاهای جنوب کشورمان محسوب می شود.در جنوب کشور به آن قلیه مُی نیز می گویند و از ماهی جنوبی مانند شیر یا میش یا هامور برای تهیه قلیه ماهی استفاده می شود این غذای خوشمزه با پلو بسیار دلچسب است. با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می توانید برای ۴ نفر قلیه ماهی تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقدار کمتر یا بیشتری قلیه ماهی تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید.

طرز تهیه قلیه ماهی

مواد لازم برای ۴ نفر

ماهی هامور، شیر، زبیدی یا سنگسر: ۷۰۰ گرم

تمرهندی: ۱۰۰ گرم

سبزی قلیه ماهی شامل: ۴۰۰ گرم گشنیز و ۵۰ گرم شنبلیله

پیاز: یک عدد بزرگ

سیر: ۵ حبه بزرگ

نمک، فلفل قرمز، پودر دانه گشنیز و ادویه مخصوص قلیه ماهی به مقدار لازم

طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی مجلسی

برای درست کردن قلیه ماهی جنوبی مجلسی ابتدا ۱۰۰ گرم تمرهندی را در مقداری آب گرم به مدت یک ساعت خیس کنید. بعد از یک ساعت با فشار پشت قاشق هسته و پوسته تمر هندی را جدا کنید و عصاره تمر هندی را از صافی رد کنید. بعد از این‌که تمر هندی را از صافی رد کردید یک قاشق غذاخوری آرد به آن اضافه کنید و آن‌قدر هم بزنید تا یک مایه یکدست به دست بیاید.

در مرحله بعد ماهی مورد نظرتان را با مقدار کمی نمک، فلفل قرمز و پودر دانه گشنیز مزه‌دار کنید، ۳۰ دقیقه برای مزه‌دار شدن ماهی کافی است. سبزی ماهی شامل گشنیز و شنبلیله را ساطوری و ریز خرد کنید. پیاز را ریز خرد کنید و کمی تفت دهید. به‌محض این‌که پیاز سبک شد، سبزی قلیه را به آن اضافه کنید و با هم تفت دهید.

اما سبزی قلیه ماهی چیست؟ همان گشنیز و شنبلیله با رعایت دقیق نسبت هر دو. سبزی قلیه ماهی باید روی شعله ملایم گاز کاملا سرخ و رنگ آن تیره شود. حین سرخ‌شدن سبزی کمی نمک و به مقدار دلخواه فلفل قرمز و ادویه مخصوص قلیه ماهی (از عطاری یا هایپرمارکت و فروشگاه‌های زنجیره‌ای تهیه کنید) را به سبزی در حال سرخ شدن اضافه کنید. حبه‌های سیر را ریز خرد کنید یا رنده کنید و به همراه یک قاشق غذاخوری زردچوبه کمی تفت دهید. حالا سیر تفت داده شده را به همراه ماهی مزه‌دار شده را به سبزی سرخ شده اضافه کنید.

عصاره تمرهندی و آرد را هم به مواد بالا اضافه کنید و اجازه دهید تا قلیه ماهی به مدت ۴۰ الی ۵۰ دقیقه روی شعله ملایم گاز جا بیفتد. حین پخت قلیه ماهی به هیچ‌وجه آن را هم نزنید و درِ قابلمه را هم نیمه‌باز بگذارید و کامل نبندید تا ماهی از هم وا نرود. اگر می‌خواهید مواد را با هم ترکیب کنید فقط کمی قابلمه را کمی تکان بدهید. به این ترتیب قلیه ماهی مجلسی شما حسابی جا می‌افتد و روغن می‌اندازد. بعد از آماده شدن قلیه ماهی مجلسی آن را با برنج سرو و همراه با ترشی بندری نوش جان کنید.

فوت‌وفن‌ها و رازهای روش پخت قلیه ماهی جنوبی

۱- در روش سنتی و اصیل طرز تهیه قلیه ماهی مجلسی جنوبی در واقع ماهی را سرخ نمی‌کنند و به صورت خام در خورش می‌اندازند. اگر تمایل دارید می‌توانید کمی ماهی را سرخ کنید، اما مراقب باشید گوشت ماهی خشک نشود و نرم و آبدار باقی بماند.

۲- در ترکیب سبزی قلیه ماهی حتما نسبت سبزی قلیه ماهی را رعایت کنید. در غیر این صورت قلیه ماهی تلخ می‌شود و علت تلخی قلیه ماهی هم رعایت نکردن نسبت سبزی و زیاد ریختن شنبلیله است.

۳- در روش سنتی و اصلی پخت قلیه ماهی مجلسی جنوبی و بوشهری و خوزستانی، سبزی قلیه را به همراه سیر و پیاز در یک هاون بزرگ حسابی می‌کوبند و له می‌کنند و سپس آن‌ها را با هم تفت می‌دهند. این یکی از چند راز خوشمزگی قلیه ماهی است.

۴- یکی از فوت‌وفن‌های طرز درست کردن قلیه ماهی خوشمزه جا انداختن و به روغن افتادن آن است. می‌توانید بعد از درست شدن قلیه ماهی و پایان زمان پخت خورش، به مدت ده دقیقه شعله گاز را بسیار ملایم کنید تا خورشتان حسابی روغن بیندازد.

۵- ترکیب سبزی قلیه‌ماهی مجلسی باید آن‌قدر ریز شود که سبزی حالت خمیری پیدا کند. برای این‌که سبزی قلیه‌ماهی حسابی ریز و خرد شود می‌توانید آن را به همراه پیاز در غذاساز بریزید و با هم میکس کنید تا سبزی به ریزترین حالت ممکن خرد شود و حالت خمیری پیدا کند و پیاز هم در خورش مشخص نباشد.

 

۶- در صورت تمایل می‌توانید یک قاشق غذاخوری رب‌گوجه‌فرنگی را با روغن تفت دهید و اواسط پخت قلیه به آن اضافه کنید تا خوشرنگ شود.

۷- طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه با رب انار هم در برخی شهرهای ایران مرسوم است. در این روش به جای تمر هندی از رب انار ترش یا ملس استفاده می‌کنند.

۸- از هر نوع ماهی مثل قزل‌آلا یا هر نوع ماهی دیگری که طعم آن را می‌پسندید می‌توانید برای تهیه قلیه ماهی استفاده کنید. نکته مهم این است که ماهی مورد استفاده شما گوشتی باشد.

۹- طرز درست کردن قلیه ماهی با میگو هم مرسوم است. می‌توانید به جای ماهی از میگو برای تهیه قلیه به همین سبک استفاده کنید، در این صورت خورش قلیه میگو مجلسی خواهید داشت.

۱۰- طرز تهیه قلیه ماهی با تن ماهی هم به این ترتیب است. اگر ماهی در دسترس ندارید قلیه ماهی را به‌سادگی و به همین ترتیب با تن ماهی درست کنید.

۱۱- جنوبی‌ها بلافاصله بعد میل کردن قلیه ماهی، خرمای کنجدی (خرمایی که روی آن کنجد پاشیده‌اند) می‌خورند تا سردی ماهی را بگیرند.

۱۲- بعضی جنوبی‌ها قلیه ماهی را با نان و بدون برنج میل می‌کنند.

مریلا قاسم نژاد در ۲۹ - مرد - ۱۴۰۲

پاسخ دادن