آبغوره یکی از چاشنی های اصیل ایرانی است که در فصل تابستان از غوره های ترش انگور تهیه می شود. آبغوره یکی از طعم دهنده های بسیاری از غذاها و سالاد ها است.
غالبا کدبانوهای خوش سلیقه ایرانی تمایل دارند تا در فصل غوره، آبغوره را در خانه تهیه نمایید تا هم از سلامت آن اطمینان یابند و هم بتوانند طبق ذائقه خود و اعضای خانواده شان یک آبغوره تمیز و خانگی تهیه نمایند.
اگر شما هم از طرفداران این چاشنی خوشمزه هستید، حتما برای تهیه آن اقدام نمایید و تا غوره های ترش و تازه، شیرین نشده اند، ک آبغوره خانگیه خوش رنگ تهیه نمایید.
مواد لازم جهت تهیه آبغوره خانگی
- غوره درشت و آبدار ۱ کیلو
- آب به میزان لازم
طرز تهیه آبغوره خانگی غلیظ و خوشمزه به دو روش
روش اول : تهیه آبغوره خانگی با جوشاندن
مرحله اول: شستن و له کرده غوره ها
غوره ها را دون کنید و ساقه و چوب آن ها را بگیرید سپس با آب سرد به خوبی بشویید و روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا کاملا خشک شوند. غوره ها را داخل ظرفی ریخته و با استفاده از مخلوط کن یا گوشتکوب برقی خوب پوره کنید. مواد پوره شده را در کیسه نخی بریزید و خوب فشار دهید تا آب آن کاملا گرفته شود یا از صافی عبور دهید. می توانید این کار را چند بار تکرار کنید تا آب آن ها به خوبی خارج شود. حتی می توانید تفاله های آب گرفته شده را، در سینی بریزید و خشک کنید و وقتی خشک شد آن ها را آسیاب کنید و به عنوان چاشنی برای غذاهایی مانند آبگوشت و قورمه سبزی استفاده کنید.
مرحله دوم: پخت و آماده شدن آبغوره
در مرحله دوم آب غوره را که از صافی عبور داده بودید داخل یک قابلمه بریزید، روی اجاق گاز قرار دهید و حرارت زیر آن را روشن کنید. اجازه دهید به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه روی حرارت بماند تا غلیظ شود و رنگ آن تغییر کند. مدام کف روی آن را بگیرید تا جایی که هیچ کفی باقی نماند. بعد از اینکه آبغوره غلیظ و آماده شد حرارت را خاموش کنید و در کناری بگذارید تا سرد شود.
مرحله سوم: ریختن در ظرف مخصوص و نگهداری آبغوره
آبغوره را در بطری شیشه ای یا پلاستیکی یا هر ظرفی که مدنظر دارید بریزید و در یخچال نگهداری کنید یا اگر دوست دارید آبغوره شما پررنگ تر شود بطری ها را جلوی نور آفتاب قرار دهید.
روش دوم: تهیه آبغوره خانگی بدون جوشاندن و با دستگاه
غوره ها را دون کنید و تمیز با آب بشویید سپس با استفاده از آبمیوه گیری آب آن را بگیرید. بعد با کیسه نخی تفاله های آن را جدا کنید تا رنگ آبغوره شفاف تر شود و به مدت ۳ روز در جایی قرار دهید تا گاز آن خارج شود. سپس آبغوره را در بطری بریزید و چند عدد غوره هم داخل بطری بیندازید. دور بطری را روزنامه بپیچید و در جای تاریک قرار دهید تا رنگ آبغوره قرمز خوشرنگ شود.
نکات مهم و اصولی در تهیه و نگهداری آبغوره
- نوع غوره مورد استفاده برای تهیه آبغوره با کیفیت، بهتر است از نوع عسگری باشد که هسته ندارد و برای تهیه پودر غوره و استفاده در غذا هم بهتر است، ولی غوره های دانه درشت آب بیشتری دارند.
- دم غورهها و حتی چوبهای ریز آن را به خوبی جدا کنید تا آبغوره طعم گس پیدا نکند.
- اگر میزان ترشی آبغوره به اندازه دلخواه نباشد، با جوشاندن آن به مدت چند دقیقه کمی غلیظ تر و ترشتر خواهد شد و مدت نگهداری آن نیز بیشتر میشود.
- قرار دادن آبغوره در معرض نور خورشید باعث ایجاد تغییرات شیمیایی زیانباری در آن میشود، بنابراین آبغوره را در معرض نور خورشید قرار ندهید.
- آبغوره و مواد ترش را در ظروف پلاستیکی نگهداری نکنید، زیرا اسید موجود در آن باعث تجزیه پلاستیک و ایجاد مواد مضر میگردد.
- بهتر است آبغوره را در شیشههای نسبتا کوچک نگهداری کرده و پس از باز کردن درب آن، هر چه سریعتر مصرف کنید.
- آبغوره را در شیشههای دهانه باریک نگهداری کنید تا به آسانی کپک نزند.
- شیشه ای که آبغوره را در آن نگهداری میکنید باید کاملا خشک باشد.
- برای جلوگیری از کپک زدن آبغوره، بهتر است شیشهها را قبل از مصرف، استریل کنید.
روش های نگهداری غوره
حال که با طرز تهیه آبغوره آشنا شدید بهتر است که با روش های نگهداری از غوره نیز آشنا شوید؛ در بعضی از شهرها، از غوره برای تهیه غذاهایی مانند خورشت غوره بادمجان، دلمه، آش غوره و … استفاده می کنند، بنابراین بهتر است غوره را نگهداری کرده و در موقع لزوم از آن استفاده کنند. برای نگهداری غوره و دسترسی به آن در همه فصول سال به سه روش می توانید عمل کنید:
روش اول:
- غوره را پس از پاک کردن با آب سرد شسته و داخل آبکش بریزید تا آب آن گرفته شود.
- سپس غورهها را لای پارچه نخی بپیچید تا آب آنها گرفته شده و کاملا خشک شوند.
- برای اینکه از خشک شدن غورهها مطمئن شوید میتوانید برای مدت کوتاهی در مقابل نور خورشید، یا پنکه قرار دهید.
- پس از اینکه از خشک شدن کامل غورهها مطمئن شدید، آنها را به اندازه مصرف در کیسه فریزر قرار داده و در داخل فریزر نگهداری کنید.
روش دوم:
- غورههای پاک کرده و شستهای که کاملا خشک شدهاند را در بطری شیشهای بریزید.
- روی غورهها، آبغوره بریزید تا بطری کاملا پر شود.
- درب بطری را محکم بسته و در یخچال نگهداری کنید.
روش سوم:
روش سومی که برای نگهداری غوره وجود دارد، خشک کردن و سپس پودر کردن غوره است. برای این منظور:
- ابتدا غوره ها را از دم جدا کرده و تمیز بشویید.
- سپس غوره ها را بر روی پارچه تمیزی پهن کنید و اجازه دهید تا خشک شوند.
- معمولا یک تا چند هفته طول میکشد تا غورهها خشک شوند، در طول مدت خشک شدن هر چند روز یکبار غورهها را پشت و رو کنید تا کاملا خشک شوند.
- برای جلوگیری از آلودگی با گرد و غبار، بهتر است روی غوره ها توری قرار دهید.
- پس از اینکه کاملا خشک شدند، آنها را آسیاب کرده و در ظرف دردار در خارج از یخچال نگهداری کنید.
- گرد غوره را می توان همراه با کتلت یا کباب استفاده کرد.
مریلا قاسم نژاد
در ۱۸ - تیر - ۱۴۰۲